English version


Presa

28.01.2016 - Registrul de transparență al activităților de lobby și advocacy la următorul nivel

Asociația Registrul Român de Lobby (ARRL), alături de Comisia de Supraveghere a Registrului de Transparență al Activităților de Lobby și Advocacy (www.registruldetransparenta.ro) continuă eforturile de auto-reglementare a industriei de lobby și advocacy prin implementarea în cadrul platformei Registrului a unui modul de training online, care va contribui la însușirea codului etic de către toate entitățile înscrise, parcurgerea lui fiind obligatorie. 

Registrul de transparență al activităților de lobby și advocacy a fost remarcat în Raportul de evaluare pentru România al GRECO (Group of States against Corruption) și al Consiliului Europei din ianuarie 2016, ca fiind bună practică a industriei și societății civile în domeniul transparenței. 

comunicat-presa_modultraining2016.pdf

 

09.04.2014 -noua structura a Comitetului Director al Asociatiei Registrul Roman de Lobby pentru mandatul 2014-2018

Asociatia Registrul Roman de Lobby anunta structura Comitetului Director al asociatiei pentru mandatul 2014-2018, ca urmare a alegerilor sustiune in Adunarea Generala a Asociatiei. Astfel, Laura Florea, Managing Partner la Point Public Affairs va continua sa reprezinte interesele asociatiei in calitate de presedinte, Roberto Musneci, Senior Partner - Serban and Musneci Associates, va fi vicepresedinte, in timp ce Corina Vintan, Managing Director - Links Associates, va fi secretarul general al acesteia.

pdf.png Comunicat alegeri ARRL - Aprilie 2014

 

02.09.2013 - noul website al Registrului de Transparenta al Activitatilor de Lobby si Advocacy

Pornit ca o initiativa civica venita din partea practicienilor care sustin transparenta si comportamentul etic in desfasurarea activitatilor de lobby si advocacy, Registrul de Transparenta a Activitatilor de Lobby si Advocacy din Romania are acum un website dedicat:

www.registruldetransparenta.ro

Prin inregistrarea in Registrul de Transparenta, reprezentantii grupurilor de interese isi asuma obligatia de a respecta prevederile Codului de Etica al Practicienilor de Lobby si Advocacy (http://www.registruldetransparenta.ro/codul-de-etica.html).

Registrul a fost creat ca o replica a Registrului de Transparenta comun al Parlamentului European si Comisiei Europene si este mentinut de Comisia de Supraveghere.

Infiintarea Comisiei de Supraveghere a Registrului de Transparenta al Activitatilor de Lobby si Advocacy a reprezentat un pas important in autoreglementarea celor ce desfasoara activitati de influentare a politicilor publice. Pentru mai multe detalii despre Comisia de Supraveghere, va rugam accesati:

http://www.registruldetransparenta.ro/comisia-de-supraveghere.html

Toate persoanele si organizatiile care doresc sa se inscrie in Registrul de Transparenta au ocazia sa demonstreze legitimitatea activitatilor pe care le desfasoara precum si angajamentul pentru promovarea transparentei. Pentru inregistrare, va rugam accesati:

https://www.registruldetransparenta.ro/inscriere.html

 

10.06.2013 - Primele principii pan-europene pentru profesionistii din afaceri publice

Cea de a treia conferinta a Public Affairs Community of Europe (PACE), organizata la Paris pe 23-24 mai si gazduita de asociatia franceza de consultanta in lobby, a adoptat primele principii pentru profesionistii din domeniul afacerilor publice, inspirate de valorile de transparenta, corectitudine si comportamente etice.

La eveniment au fost prezenti reprezentantii OECD care au participat la schimbul de opinii cu privire la nivelul reglementarilor activitatilor de lobby. Au participat, de asemenea, reprezentantii a doua organizatii din Bruxelles, SEAP si EPACA, si presedintele Initiativei Sarajevo, doamna Ana Bovan.

Asociatia Registrul Roman de Lobby a fost reprezentata de doamna Laura Florea, presedintele Asociatiei.

Principiile PACE pentru profesionistii din afaceri publice: pdf.png PACE_principles for public affairs professionals.pdf

 

15.10.2012 - Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a lansat recent cel de-al doilea volum din seria studiilor sale despre procesul de lobby:

Lobbyists, Governments and Public Trust, Volume 2 - Promoting Integrity through Self-regulation

Volumul analizeaza reglementarea si autoreglementarea activitatilor de lobby si exploreaza diverse optiuni pentru consolidarea transparentei si responsabilitatii in acest tip de activitate.

Pentru achizitionarea acestui volum, va rugam accesati: Lobbyists, Governments and Public Trust, Volume 2 - Promoting Integrity through Self-regulation

 

7.12.2011 - Consiliul Național pentru Competitivitate (CoNaCo) a definit declarația de competitivitate a României 2020

CoNaCo este un organism de dezbatere specializată – think tank guvernamental – bazat pe un parteneriat public–privat–academic, înființat cu scopul definirii interesului strategic al României până în anul 2020. Consiliul reunește 87 de membri reprezentativi din mediul academic, privat şi public, cu scopul elaborării „Strategiei Naţionale de Competitivitate a României 2020” până la sfârşitul acestui an. CoNaCo este condus de doua co-președinte, dna Andreea Paul (Vass), din partea mediului public, iniţiatoarea acestui proiect, şi dna Irina Schrotter, ca reprezentantă a mediului privat.

CoNaCo a definit declarația de competitivitate a României 2020, asumându-și propriul rol in crearea viitorului:

“Declarăm că România este inima creativității Europei.
 Ne angajăm să investim în educație, să stimulăm inovația și să fim competitivi.
 Susținem promovarea valorii, leadership-ul responsabil și protejarea naturii, culturii și tradițiilor.
 Promitem să fim uniți și să creăm un viitor pentru copiii noștrii, să oferim și să susținem condiții de viață atractive pentru toți și să fim între primele șapte economii competitive din Europa.”

Toți cei care doresc să se alăture în demersul de definire a interesului strategic al României competitive în anul 2020  sunt invitați să ne scrie pe forumul de dezbatere publică www.conaco.ro, deschis până la 31 decembrie 2011.

Asociatia Registrul Roman de Lobby este membru in CoNaCo, prin Laura Florea - Președinte.

 

23.05.2011 - Comunicat de presă - Public Affairs Community of Europe, moment istoric pentru lobby-ul european

pdf.png Comunicat de presă – Public Affairs Community of Europe, moment istoric pentru lobby-ul european

 

24.03.2011 - Comunicat de presă cu privire la ancheta Sunday Times 

pdf.png Comunicat de presă - pozitia ARRL cu privire la ancheta Sunday Times

 

16. 02. 2011 - Asociatia Registrul Roman de Lobby organizeaza in data de 16 februarie 2011, cu incepere de la orele 10.30 o conferinta de presa ocazionata de lansarea oficiala a Asociatiei si de prezentarea in premiera a Registrului Reprezentantilor Grupurilor de Interese din Romania, precum si a Codului de etica adoptat de Asociatie.

 
Va invitam sa participati la transparentizarea proceselor de luare a deciziilor in Romania: Daca doriti sa deveniti membri ai Asociatiei Registrul Roman de Lobby, accesati aceasta pagina. Daca doriti sa trimiteti sugestii si propuneri de imbunatatire a transaprentei proceselor de luare a deciziilor, folositi adresa: propuneri [at] registruldelobby.ro

 


Registrul de Transparenta
din Romania