English version


Industria lobby-ului

Industria lobby-ului la Bruxelles

Se vorbeste de ani de zile despre un numar impresionant de 15.000 – 20.000 de lobby-isti care activeaza la Bruxelles. Aceasta cifra este pusa adeseori, desi nejustificat in balanta cu numarul mult mai redus de organizatii inscrie in Registrul de Transparenta, aproximativ 6.000 de inscrieri. Lipsa de justificare vine din aceea ca daca prima cifra se refera la numarul de persoane fizice care activeaza zilnic ca influentatori, cea de-a doua cifra se refera la organizatii, si in mod evident este mai redusa.

Referitor la organismele care desfasoara aceasta activitate, la data de 20.09.2013 erau inscrise in Registrul facultativ de Transparenta 5868 de organizatii, dintre care doar 438 de societati de consultanta specializata (firme de lobby), adica doar 7,5% dintre entitatiile prezente in Registru.

In ipostaza in care Registrul de transparenta voluntar s-ar fi adresat doar consultantelor, partea semnificativa a activitatii de influentare ar fi scapat scrutinului public.

 

Industria lobby-ului in Romania

Potrivit rezultatelor cercetarii Lobby in Romania realizata de catre Forum for International Communications prin portalul de resurse PR Romania (http://www.pr-romania.ro/articole/lobby/1212-pr-romania-si-gfk-romania-prezinta-rezultatele-cercetarii-lobby-in-romania.html), entitatile care declara ca desfasoara activitati de lobby sunt destul de variate. "Dintre cei care s-au declarat implicati in activitati de lobby ONG-urile ocupa primul loc cu 38%, urmate de companiile multinationale (29%), doar 4% fiind companii specializate care desfaşoara activitate de lobby pentru şi in numele unor terti" (Cercetarea de piata Lobby in Romania, http://www.pr-romania.ro/images/stories/lobby_romania_2012.pdf).


 
Va invitam sa participati la transparentizarea proceselor de luare a deciziilor in Romania: Daca doriti sa deveniti membri ai Asociatiei Registrul Roman de Lobby, accesati aceasta pagina. Daca doriti sa trimiteti sugestii si propuneri de imbunatatire a transaprentei proceselor de luare a deciziilor, folositi adresa: propuneri [at] registruldelobby.ro

 


Registrul de Transparenta
din Romania