English version


Cine sunt practicienii de lobby

Activitatea de lobby este denumita prin diferite sintagme in functie de cei care reprezinta interese de grup cu scopul de a influenta formularea politicilor si luarea deciziilor in cadrul institutiilor publice.

Astfel

  • ONG-urile, think-tankurile, sindicatele sau patronatele denumesc aceasta activitate ca fiind advocacy
  • Avocatii o denumesc reprezentare juridica
  • Asociatiile profesionale, corporatiile sau agentiile de lobby o denumesc lobbying

Asadar reprezentarea intereselor (indiferent de denumirea pe care o poarta) este exercitata de o gama larga de tipuri de organizatii.

Distinctia cea mai uzuala este cea intre lobby si advocacy, considerandu-se ca prin lobby se urmareste un interes privat, iar prin advocacy se urmareste un interes public. Comisia Europeana, insa, nu face aceasta distinctie, si considera ca orice activitate de influentare a deciziilor se circumscrie “reprezentarii intereselor”, si cei care o practica sunt “reprezentanti ai grupurilor de interese”.

 
Va invitam sa participati la transparentizarea proceselor de luare a deciziilor in Romania: Daca doriti sa deveniti membri ai Asociatiei Registrul Roman de Lobby, accesati aceasta pagina. Daca doriti sa trimiteti sugestii si propuneri de imbunatatire a transaprentei proceselor de luare a deciziilor, folositi adresa: propuneri [at] registruldelobby.ro

 


Registrul de Transparenta
din Romania