English version


Conceptul de lobby

In sens larg, termenul de lobby este utilizat atunci cand se vorbeste despre crearea unui curent de opinie favorabil unei schimbari.

In sens restrans insa, lobby-ul se defineste ca totalitatea actiunilor desfasurate de grupuri de interese sau reprezentanti ai acestora prin metode legale si legitime, activitati intreprinse cu scopul de a influenta formularea politicilor si luarea deciziilor in cadrul institutiilor publice.

Aceasta definitie este utilizata si de Comisia Europeana in definirea activitatii de reprezentare a intereselor la nivelul insitutiilor europene: „reprezentarea intereselor desemnează activităţile desfăşurate cu scopul de a influenţa elaborarea politicilor şi procesele decizionale ale instituţiilor europene”.

Activitatea de lobby este complexa si multidisciplinara. Include analize substantiale economice, juridice, sociologice, politice, dar si strategii de comunicare si relatii publice. O parte a acestei activitati este si de reprezentare si se refera la contactul direct cu factorii de decizie cu privire la problematici specifice, cu scopul de a influenta adoptarea sau modificarea de legislatie, de a introduce propuneri legislative noi, sau de a influenta elaborarea politicilor publice, toate cele de mai sus in spiritul interesului public.

Astfel, activitatea de lobby este o manifestare a dreptului constitutional de a te adresa autoritatilor executive si legislative. Acest drept este consacrat si prin Legea 52/2003 privind transparenta decizionala.

Lobby-ul poate avea un rol esential in procesul de luare a deciziilor, oferind factorilor de decizie informatii esentiale provenind de la cetateni sau grupuri care pot fi afectate de anumite decizii, politici sau legi.

 
Va invitam sa participati la transparentizarea proceselor de luare a deciziilor in Romania: Daca doriti sa deveniti membri ai Asociatiei Registrul Roman de Lobby, accesati aceasta pagina. Daca doriti sa trimiteti sugestii si propuneri de imbunatatire a transaprentei proceselor de luare a deciziilor, folositi adresa: propuneri [at] registruldelobby.ro

 


Registrul de Transparenta
din Romania