English version


Autoreglementarea activitatii de lobby in Romania

Activitatea de lobby si advocacy este o parte integranta a procesului democratic al Romaniei si este un drept garantat prin constitutie.

Din dorinta de a promova bune practici in activitatile de lobby si advocacy si pentru a ajuta la mentinerea si cresterea increderii publice, a increderii in institutiile democratice si in procesul de realizare a politicilor publice, practicienii in lobby si advocacy au facut pasi importanti in autoreglementarea acestui tip de activitati.

Sistemul de autoreglementare initiat este format din:

  • Codul de Etica al Practicienilor de Lobby si Advocacy
  • Registrul de Transparenta a Activitatilor de Lobby si Advocacy
  • Comisia de Supraveghere a Registrului de Transparenta.

 

Codul de Etica al Practicienilor de Lobby si Advocacy

Practicienii in lobby si advocacy au obligatia de a actiona intotdeauna etic si moral in relatiile lor cu toate partile implicate si au datoria de a contribui la intelegerea publica a acestui tip de activitati. Codul de Etica al Practicienilor de Lobby si Advocacy asigura orientari de baza si standarde pentru conduita reprezentantilor grupurilor de interese.

Codul este destinat tuturor organizatiilor care desfasoara activitati de lobby si advocacy si care doresc sa se inregistreze in Registrul de Transparenta. Acestea sunt puternic incurajate sa respecte codul si sa practice intotdeauna o conduita etica inalta in eforturile lor de influentare a deciziilor publice.

Reprezentantii grupurilor de interese care adera la Codul de Etica trebuie sa aplice principiile de transparenta, onestitate, integritate si profesionalism, in conformitate cu asteptarile legitime ale cetatenilor si ale altor parti interesate.

Codul de etica al Practicienilor de Lobby si Advocacy poate fi consultat la adresa:

http://www.registruldetransparenta.ro/codul-de-etica.html

http://registruldelobby.ro/codul-de-etica.html

 

Comisia de Supraveghere a Registrului de Transparenta

Infiintarea Comisiei de Supraveghere a Registrului de Transparenta al Activitatilor de Lobby si Advocacy a reprezentat un pas important in autoreglementarea celor ce desfasoara activitati de influentare a politicilor publice.

Comisia a fost infiintata din dorinta de a eficientiza si imbunatati Registrul de Transparenta, de a promova bune practici in activitatile de lobby si advocacy si de a supraveghea aplicarea Codului de Etica la care adera companiile, organizatiile si persoanele inscrise in Registru.

Comisia este formata atat din reprezentanti ai societatii civile, cat si reprezentanti ai firmelor de consultanta specializata si are in componenta 7 membri (cu un loc vacant). Deciziile Comisiei sunt obligatorii pentru persoanele, companiile si organizatiile inscrise in Registrul de Transparenta.

Sesizarea comisiei in legatura cu incalcarea Codului de Etica sau cu nereguli privind Registrul de Transparenta poate fi facuta prin intermediul formularului online la adresa:

https://www.registruldetransparenta.ro/contact.html

 


 
Va invitam sa participati la transparentizarea proceselor de luare a deciziilor in Romania: Daca doriti sa deveniti membri ai Asociatiei Registrul Roman de Lobby, accesati aceasta pagina. Daca doriti sa trimiteti sugestii si propuneri de imbunatatire a transaprentei proceselor de luare a deciziilor, folositi adresa: propuneri [at] registruldelobby.ro

 


Registrul de Transparenta
din Romania