English version


Lobby in Romania si in UE

Activitatea profesionista de lobby este in Romania la inceput de drum, dar ca peste tot, cel mai mare volum de activitate de influentare este facut de catre organizatii profesionale, asociatii de afaceri, ONG-uri, societate civila, sindicate, patronate, corporatii, think tank-uri, avocati si altii.

Astfel, activitatea de reprezentare si influentare are loc de la instalarea regimului democratic in 1990, acest drept fiind consacrat prin Constitutie si ulterior prin Legea 52/2003 privind transparenta decizionala.

In tarile cu traditie, lobby-ul este o parte importanta a deciziei autoritatilor publice. La Bruxelles, procesul de consultare cu operatorii economici si societatea civila este important, iar Comisia Europeana apreciaza ca “reprezentarea grupurilor de interese este o parte legitima a unui sistem democratic”.

Transparenta decizionala si dezbaterile publice care au loc pe proiectele de acte normative in Romania de multe ori nu sunt la nivelul dorit de grupurile de interese si Romania mai are mult de parcurs in sensul deschiderii si profesionalizarii dialogului intre autoritati si grupurile de interese.

La nivelul Comisiei Europene consultarile in vederea luarii deciziilor importante de politici europene pot dura luni de zile, ele se finalizeaza prin documente de sinteza care iau in calcul impactul economic si social transmis de cei consultati. Nu exista indoiala ca si societatea romaneasca are nevoie de mai multa transparenta din partea tuturor actorilor care participa la procesul de influentare si luare a deciziilor ce afecteaza societatea. 

 
Va invitam sa participati la transparentizarea proceselor de luare a deciziilor in Romania: Daca doriti sa deveniti membri ai Asociatiei Registrul Roman de Lobby, accesati aceasta pagina. Daca doriti sa trimiteti sugestii si propuneri de imbunatatire a transaprentei proceselor de luare a deciziilor, folositi adresa: propuneri [at] registruldelobby.ro

 


Registrul de Transparenta
din Romania